Calculatoare & Internet

Modalitati de a afla daca un magazin online este sigur si legitim

Verificati lacatul din bara de adrese

Cand verificati acreditarile unui site de comert electronic, incepeti cu bara de adrese.

Adesea, hackerii vor folosi adrese URL care sunt foarte apropiate de adresa URL a unui site real cunoscut, dar nu sunt chiar la fel. Cautati greseli de scriere, sau folositi Google pentru a vedea daca o cautare va duce la aceeasi pagina. De asemenea, cautati o pictograma lacat in bara de adrese.

Faceti clic pe lacat si uitati-va la meniul drop-down care ofera informatii, cum ar fi daca site-ul are un certificat valid, cum ar fi SSL (se verifica daca adresa web apartine companiei), cate cookie-uri sunt utilizate, alte setari ale site-ului si daca informatiile dvs. sunt in siguranta atunci cand sunt trimise pe acest site.

Protectia oferita prin urmarea acestor verificari este destul de buna, insa nu perfecta, deoarece unii criminali cibernetici au reusit sa reproduca aceste lacate, sau sa preia site-uri legitime care le au.

Verificati sigiliul de incredere al site-ului

Sigiliile de incredere sunt stampile create de o autoritate de certificare (CA) pentru a confirma legitimitatea unui site. Un sigiliu de incredere le spune vizitatorilor ca se afla pe un site sigur, iar compania care afiseaza marca prioritizeaza securitatea cibernetica. Faceti clic pe el si ar trebui sa fiti directionat catre o pagina web care verifica autenticitatea sigiliului de incredere.

Utilizati Raportul de transparenta Google

Tehnologia Navigare sigura de la Google acceseaza cu crawlere miliarde de adrese web in fiecare zi, in cautarea site-urilor web nesigure. Tehnologia descopera mii de astfel de site-uri zilnic – si de multe ori e vorba de site-uri legitime care au fost compromise. Pentru asemenea cazuri, in browser si in motorul de cautare Google vor aparea avertismente pentru site-uri nesigure.

Verificati prezenta magazinului sau a firmei pe retelele sociale

Merita sa verificati o firma pe retelele de socializare pentru a vedea daca par sa aiba postari autentice si legitime, sfatuiesc cei de la site-ul Piesemotocultor.ro. Unii specialisti in siguranta online sugereaza sa verificati urmatoarele aspecte pentru a identifica cu usurinta conturile false de pe retelele sociale (inclusiv cele de pe LinkedIn, Facebook, Twitter si Instagram):

  • Conturi cu continut slab, sau fara continut si imagini stoc sau reciclate;
  • Interactiune slaba cu urmatorii contului;
  • Lipsa de transparenta despre cine conduce contul;
  • Recenzii false;
  • Linkuri catre escrocherii de phishing si malware.

Consultati informatiile de contact ale companiei

O alta modalitate de a testa legitimitatea unui magazin de vanzari online este sa verificati informatiile de contact ale acestuia. Are o adresa fizica, un numar de telefon si o persoana de contact prin e-mail? Adresa de e-mail din pagina de contact contine numele domeniului companiei sau este generica (cum ar fi o adresa Gmail)? Daca trimiteti un e-mail, acesta este livrat?

Analizati aspectul general al site-ului

Verificati daca site-ul de comert electronic arata ca si cum ar fi fost realizat de un profesionist, sau daca a fost creat la repezeala. Exista greseli de tipar, greseli gramaticale, imagini de proasta calitate si un design neglijent? Are o politica de returnare prost formulata, sau nu are deloc o politica de returnare?

Toate lucrurile care submineaza aspectul profesional si autenticitatea unui site ar trebui sa fie semnale rosii, si sa va convinga ca va aflati pe un site web care practica inselatorii.

Verificati daca exista recenzii ale companiei

Daca compania online este un site web legitim si exista de ceva vreme, ar trebui sa existe recenzii autentice de la clientii anteriori. Site-urile de recenzii pe care le puteti verifica includ Compania mea pe Googlesau Facebook.

Daca recenziile sunt in mod uniform proaste, pe de alta parte, aveti un alt tip de problema de confruntat – o firma care ofera servicii sau produse de slaba calitate. Dar despre acest aspect, intr-un articol viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *