De afaceri

Informatii utile despre evaluarea imobiliara

Poti sa soliciti un raport de evaluare in orice moment, dar ar trebui sa ai un scop in acest sens. De cele mai multe ori vei avea nevoie de unu atunci cand vinzi, cumperi sau inchiriezi o proprietate. Aceeasi situatie are loc si cand ipotechezi sau asiguri un imobil sau cand se stabileste valoarea impozitului.

In urma procesului de evaluare, un evaluator va emite o concluzie in ceea ce priveste valoarea unui imobil, pe baza unei documentatii serioase. In cadrul acestui raport se vor putea observa toti pasii urmati pentru determinarea valorii de piata. Exista trei metode ce pot fi aplicate atunci cand se doreste determinarea valorii unui imobil: abordarea prin piata, prin venit sau prin cost.

Care sunt partile implicate in tranzactionarea unei proprietati imobiliare?

  • Vanzatorul si cumparatorul;
  • Agentul imobiliar;
  • Notarul;
  • Institutiile financiare;
  • Evaluatorul.

Cum decurge o inspectie?

In primul rand, evaluatorul va aduna informatii in ceea ce priveste proprietatea in cauza, dar si despre ce se afla in jurul acesteia. In urmatoarele etape ale procesului acesta va cauta proprietati asemanatoare cu care sa compare imobilul tau. De asemenea, va trebui sa ii oferi acelui evaluator imobiliar ANEVAR Tg Mures ales de tine informatii despre dimensiunile si modurile de utilizare ale cladirii, structura acesteia, tipul de finisaje utilizate la interior si la exterior. Pe langa acestea, va trebui sa ii dai detalii si despre sitemul instalatiilor si a echipamentelor cladirii, iar el se va interesa despre constructiile adiacente precum: drumuri, imprejmuire, racorduri si bransamente la retelele edilitare.

In cat timp se intocmeste raportul de evaluare?

In general, evaluarea unui imobil nu dureaza foarte mult, dar totul depinde de complexitatea situatiei si de informatiile pe care i le oferi evaluatorului. Astfel, daca se realizeaza o evaluare pentru a garanta un imprumut, cu siguranta elaborarea raportului va dura cel putin 3 zile lucratoare din momentul in care specialistul are toate documentele necesare in posesie. Pe de alta parte, trebuie sa stii ca in functie de scop, raportul este intocmit diferit, astfel incat daca ai solicitat evaluarea pentru garantarea unui imprumut bancar, nu vei putea folosi acel raport pentru stabilirea valorii de asigurare.

Cum anume este evaluata proprietatea?

Indiferent cat de obiectiv incerci sa fii atunci cand doresti sa stabilesti un pret bun, nu poti sa faci acest lucru in calitate de proprietar, deoarece esti inevitabil influentat de diverse aspecte. Pe langa implicarea emotionala, care te-ar putea face sa supraestimezi valoarea imobilului, s-ar putea si sa o subestimezi, in cazul in care nu esti constient de anumite elemente care fac o diferenta mare in pretul final.

Unele dintre aspectele care determina valoarea locuintei sunt zona in care se afla aceasta ( in ce parte a orasului, cat de aproape de centru etc. ), imprejurimile acesteia si cat e de accesibila zona ( cat de usor se ajunge acolo ). Lista de criterii care influenteaza pretul continua cu infrastructura, cat de veche sau de noua este locuinta, materialele de constructie folosite, suprafata utila, randamentul energetic si rezistenta proprietatii per total, plus multe alte aspecte. Toate acestea pot sa scada sau sa creasca valoarea finala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *